Антична крепост на нос Свети Атанас, град Бяла

Как е изглеждало винопроизводството в Античността и Късната античност? Какви са били най-характерните занаяти?

Отговорите на тези въпроси ще намерите, ако посетите античната крепост на нос Свети Атанас в град Бяла. Освен да се потопите в миналото, ще се насладите и на невероятната гледка към морето, която се открива от терасата, изградена в края на носа. 

Любопитно е, че крепостта е с няколко археологически пласта, което означава, че мястото е било населявано в различни исторически периоди, датирани между IV в. пр. Хр. И началото на VII в. след Хр. По време на аваро-славянското нашествие през 614г. крепостта е опожарена.

Сред най-атрактивните реставрирани обекти са голямата винарна, оборудване с винтова преса и базиликата зад която се вижда морето.

По време на археологическото проучване, освен много предмети, са открити и много сгради сред които три винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове и най-важното раннохристиянски религиозен център, включващ базилика, жилище на главния свещеник, кръщелни, хранилище за дарове и кладенец за светена вода. В района е намерен и един от най-старите епископски пръстени, който е изложен в музея в град Бяла.

Във видеото директорът на музея в Бяла и археолог Деян Янчев ще ни разкаже повече за обекта.

Галерия

Видео

Антична крепост на нос Свети Атанас